2132 Göd Bocskai u. 26.

Kovács Piroska 1932-2016  

 

Kovács Piroska az udvarhelyszéki Máréfalván született 1932-ben. 2016-ban Székelyszentléleken egy felújított székelykapu avatásán, ünnepi beszéde megtartása közben lett rosszul. A helyszínre hívott mentősök nem tudták megmenteni az életét.

A tanítói és magyar-román szakos tanári diploma megszerezése után Szentegyházán, Fenyéden, majd a szülőfalujában tanított, ahol évtizedeken át volt az iskola igazgatója. 1987-es nyugdíjba vonulása után a székelykapuk mentése vált a fő foglalkozásává. Megalapította a KŐLIK Hagyományőrző Művelődési Egyesületet, amely az értékmentést állította tevékenysége középpontjába. Előbb a máréfalvi székelykapuk leírását készítette el, majd munkáját Udvarhelyszékre és az egész Hargita megyére kiterjesztette. 

"Próbáltam meggyőzni a kapuk tulajdonosait: ne bontsák le, ne dobják ki értékeiket, mint holmi kacatot" - mondta 2012-ben az MTI-nek Kovács Piroska. 

Székelykapu mentő tevékenységének kezdetei az 1970-es évekre nyúlnak vissza. Néhány lebontott, pusztulásra ítélt kapu elemeit a máréfalvi Művelődési Ház homlokzatára helyezve a székelykapu a figyelem középpontjába került.

A kaputulajdonosokat megnyerve évente több műemlék kapu restaurálását irányította. Kezdeményezte az Utcakép, falukép programot, melynek keretében 2011-ben 17 kaput újítottak fel Máréfalván. Hargita Megye Önkormányzatát partnerként megnyerve, sikerrel kezdeményezte a székelykapu védelem kiterjesztését a megye más településeire is, és személyesen irányította a helyreállítási munkálatokat Máréfalván, Zetelakán, Bögözben, Boldogfalván, Fenyéden, Lengyelfalván, Árvátfalván, Patakfalván.

A Haáz Rezső Múzeum, a Hagyományőrzési Forrásközpont és Máréfalva Helyi Tanácsa közreműködésével 1999 óta szervezője volt a Székelykapuk Napja regionális fórum munkálatainak, ami kapufaragók, kaputulajdonosok, néprajzos szakemberek, muzeológusok, civil szervezetek és önkormányzatok szakmai tanácskozása.

Értékteremtő munkája eredményeként hagyományos székelykapu áll a helyi óvoda bejáratánál. Ez a millenniumi kapu, melyet az első kapufaragó táborban faragtak idős és fiatal mesterek 2000-ben. A 2003-ban szervezett kapufaragó táborban készült a régi iskolához székelykapu, 2012-ben pedig az új iskolának készült el a székelykapuja.

Elkötelezettségének köszönhetően Máréfalvának sikerült megtartania eredeti arculatát faragott székelykapuival.

Munkásságát a Hargita megyei önkormányzat felterjesztése nyomán 2012-ben Europa Nostra-díjjal jutalmazták. A 31 országból felterjesztett 226 örökségvédelmi projekt közül Kovács Piroskáé kapta a fődíjat. Mint akkor az elismeréssel kapcsolatban az MTI-nek elmondta, annak örvend, hogy a díj által a székelykapu és Székelyföld híre is bejárja a világot. 

Hozzátette: a székelykapu egykor státusszimbólum volt. A székely falvak módos gazdái állítottak székelykaput maguknak. Úgy vélte, ma több mint státusszimbólum, "nemzeti önazonosságunk szimbóluma".

forrás: foter.ro

 

 

Kiemelt képeink